BLOG

15

Iunie

De la venerarea soarelui la inovația modernă


Energia soarelui încă din antichitate


Utilizarea energiei solare nu reprezintă o noutate. Încă din secolul al VII-lea î.Hr., oamenii au recunoscut puterea soarelui și au început să o folosească în diverse moduri. Inițial, energia solară era utilizată într-o formă primitivă pentru aprinderea focurilor destinate gătitului, prin focalizarea razei solare cu ajutorul unui efect optic.

Ulterior, în secolul al III-lea î.Hr., grecii și romanii au descoperit modul de a reflecta lumina soarelui pe "oglinzi incendiare", pentru a aprinde torțe sacre în cadrul ceremoniilor religioase.

Încă din vremurile antice, au fost create camere solare pentru a capta energia solară și a furniza căldură naturală. Aceste camere, amplasate în general spre sud, au reușit să capteze și să concentreze lumina solară, fiind folosite în băile romane celebre, spre exemplu.

Printre legende se regăsește și povestea din istoria greacă, care afirmă că Arhimede ar fi dat foc corăbiilor de lemn ale Imperiului Roman. Se spune că el a reușit să reflecte energia solară de pe scuturile de bronz, concentrând razele și atacând inamicul înainte de a ajunge pe uscat. Toate legendele au mereu un mic sau mare sâmbure de adevăr.


Perioada invențiilor


Tehnologia celulelor solare a fost inventată în anul 1839 de către fizicianul francez Edmond Becquerel, care a descoperit efectul fotovoltaic în timpul experimentelor cu o celulă realizată din electrozi metalici într-o soluție conductoare. El a observat că celula produce mai multă electricitate atunci când este expusă la lumină.

Ulterior, în anul 1873, Willoughby Smith a descoperit că seleniul poate funcționa ca un fotoconductor. Doar trei ani mai târziu, în 1876 , William Grylls Adams și Richard Evans Day au aplicat principiul fotovoltaic descoperit de Becquerel asupra seleniului și au înregistrat faptul că acesta poate genera electricitate atunci când este expus la lumină.

Un pas important în dezvoltarea celulelor solare a avut loc în anul 1883, când inventatorul american Charles Fritts a creat prima celulă solară funcțională din seleniu. Deși în prezent utilizăm siliciu în celulele panourilor solare moderne, această celulă solară a reprezentat un precursor semnificativ al tehnologiei utilizate în prezent. Astfel, putem identifica contribuțiile unor fizicieni precum Becquerel, care a descoperit potențialul efectului fotovoltaic, și Fritts, care a creat efectiv predecesorul celulelor solare moderne.

Un alt pas important în promovarea energiei solare a fost făcut desigur de marele Albert Einstein. În anul 1905, Einstein a publicat un articol despre efectul fotoelectric și modul în care lumina transportă energie. Această lucrare a atras o atenție și o acceptare mai largă pentru energia solară la nivel global.


Perioada modernă a dezvoltării celulelor solare


Un salt semnificativ în dezvoltarea celulelor solare, similare celor utilizate în panourile solare actuale, a fost făcut în anul 1954 de către cercetătorii de la Bell Labs. Daryl Chapin, Calvin Fuller și Gerald Pearson au creat o celulă solară mai practică, utilizând siliciu. Această inovație a reprezentat o etapă majoră în evoluția tehnologiei solare, datorită eficienței mai mari a celulelor din siliciu și disponibilității extinse a acestui material ca resursă naturală.

Pe măsură ce explorarea spațială a înregistrat progrese, panourile solare au fost utilizate pentru a alimenta diverse componente ale navelor spațiale în anii '50 și '60. Primul satelit care a folosit panouri solare a fost Vanguard I în 1958, urmat de Vanguard II, Explorer III și Sputnik-3.

În anul 1964, NASA a lansat satelitul Nimbus, care funcționa exclusiv cu ajutorul unui ansamblu de panouri solare fotovoltaice de 470 W. Nu a durat mult timp până când potențialul energiei solare a început să fie extins și către domeniul rezidențial, la scară largă, în prezent fiind un domeniu în deplină expansiune.

Astfel, energia solară a parcurs o lungă și fascinantă călătorie, începând de la venerarea soarelui în antichitate până la inovațiile tehnologice din zilele noastre. Cu fiecare descoperire și îmbunătățire, energia solară devine o sursă de energie tot mai eficientă și mai accesibilă, contribuind la protejarea mediului înconjurător și la satisfacerea nevoilor energetice ale societății noastre într-un mod sustenabil.


https://www.smithsonianmag.com/

https://www.treehugger.com/