BLOG

26

Iulie

Cum devii prosumator?

Ce înseamnă să fii prosumator?

Prosumatorii sunt persoanele sau companiile ce dispun de surse de energie regenerabilă si pot genera un surplus de energie pe care nu îl consumă. Pentru a fi considerat prosumator trebuie sa îndeplinești atât rolul de consumator, cât și cel de producător de energie.

Conform Legii nr. 123/2012, pentru a fi prosumator trebuie îndeplinite simultan următoarele condiţii:

·       îşi desfăşoară activităţile în spaţiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spaţii aflate în imediata proximitate sau într-o unitate mobilă dotată cu sisteme de producere a energiei electrice în timpul frânării recuperative;

·       produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum;

·       activitatea specifică nu este producerea energiei electrice

·       consumă, poate stoca şi vinde energia electrică produsă din surse regenerabile de energie produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

 

Potrivit “Ghidului prosumatorului cu capacitate de cel mult 400kW pe loc de consum” al ANRE, pentru a fi certificat ca prosumator este nevoie sa contactezi operatorul de distribuție responsabil pentru rețeaua la care este conectată unitatea de producție a energiei regenerabile.

Beneficiile prosumatorului

·       Producerea de energie regenerabile pentru propriul consum

·       Surplusul de energie electrica poate fi livrat in rețeaua naționala pentru compensări cantitative

·       Autonomie energetică

·       Economii substanțiale

·       Valoarea imobilului crește

 

Etapele prin care poți deveni prosumator

Pentru a deveni prosumator, este necesar să te informezi asupra legislatiei si reglementărilor specifice, urmând apoi pașii necesari:

1.   Montezi un sistem de panouri fotovoltaice cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum

2.   Depui o solicitare de racordare la distribuitorul de energie

3.   În urma solicitării depuse, se stabilește o soluție de racordare în funcție de caracteristicile spațiului pe care se poate monta sistemul

4.   Semnezi un contract de racordare

5.   Montezi sistemul fotovoltaic și îl pui în funcțiune cu personalul specializat

6.   Obții dosarul instalației de utilizare

7.   Primești certificatul de racordare din partea operatorului de distribuție

8.   Semnezi un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate între tine, prosumatorul(vanzatorul), si furnizorul(cumparatorul)

 

Finanțarea

Există două metode de finanțare: Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) oferă o sursă de finanțare nerambursabilă prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”. Finanțarea acordată de AFM este de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, sau din venituri proprii.